Békési Béla Senior

Békési Béla Senior
2015-01-19 00:47
Társasházak: – visszaélések, büntetőügyek, kibogozhatatlan tartozások, döntésképtelen közgyűlés, perlekedési kényszeres lakók, máig bejegyezhetetlen épületek, épület-felújítások, energiahatékony beruházások, terrorizált szomszédok, kasszával lelépett közös képviselők, pénzügyi átláthatatlanság, zavar, anarchia, káosz…

Ezek a fogalmak jutottak eszembe, amikor megkerestek egy konferencia ötletével.
A társasházak a jog, az építőipar, a szolgáltatások, bűnügyek, stb állatorvosi lova.

A társasházak felügyelete a jegyzőkhöz került, ezzel számos újabb ráncot varázsolva a megkínzott jegyzők homlokára, nem volt egyöntetű az ujjongás egyik fél részéről sem.
A nagyobb önállóság és feladatvállalás terén ez újabb terheket rótt az önkormányzatok „vállára”, ami több visszajelzés alapján megoldás is lehet a legtöbb problémára.
Bár tájékoztatókban nem volt hiány, azt tapasztaltuk, hogy bizonyos kérdések még mindig és újra előjönnek, hisz egy jegyző munkája annyira sokrétű, hogy nehezen követhető minden rezdülés…
A konferenciánk a gyakorlati megoldásokat, életből vett példákat mutatja be, ismert szereplők előadásában.
A konferencia csütörtökön, 22-én, Budapesten lesz.
Várjuk Önöket, érdekes lesz!
Tisztelettel:
Békési Béla
elnök
MIÉSZ

,,Hatósági jogkör gyakorlása társasházak
és lakásszövetkezetek életében''
Országos Konferencia

Budapest, 2015. január 22.


Tisztelt Hölgyem! Tisztelt Uram!

Hiánypótló konferenciára hívjuk Önöket: a társasházak, lakásszövetkezetek működése hosszú évek óta esetenként kriminalizálódott, néhol ellehetetlenült, másutt kaotikus helyzetek alakultak ki.

Ezt örökölte jogszabály alapján a jegyzői apparátus, ami egyrészt egy sor újabb terhet tett szegény közszolgáink nyakába, másrészt kialakult gyakorlat híján minden fél számára meglepetéseket tartogatott.

Bízva abban, hogy a feladatot egyre professzionálisabban tudja megoldani az adott település jegyzője, konferenciánkkal a társasházak képviselőit és a jegyzőket szeretnénk megismertetni bevált megoldásokkal, az együttműködés lehetőségeivel és a jogszabályok értelmezésével.

Célunk a társasházak és lakásszövetkezetek egyre átláthatóbb és gördülékenyebb munkájához muníció, egymás szempontjainak megismerése és a gyakorlati megoldások bemutatása.

Az Országgyűlés a társasháztulajdon létesítése és biztonságos fenntartása, a társasházak szabályszerű, szakszerű és biztonságos működése, valamint a tulajdonosok érdekeinek érvényesítése érdekében alkotta meg a 2003. évi CXXXIII. törvényt a társasházakról. A jogszabály 27/A. §-a szerint - figyelemmel a 2014. évi XI. törvény által bevezetett módosításokra - 2014. február 1. napjától a társasház működésének, a társasház(-közösség) szerveinek és e szervezek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el, kivéve olyan ügyekben, amelyekben bírósági, hatósági eljárásnak van helye.

A törvényességi felügyelet gyakorlásának körében a jegyző ellenőrzi, hogy a társasház: Alapító okirata, szervezeti-működési szabályzata és azok módosítása megfelel-e a jogszabályoknak, működése, közgyűlési határozata megfelel-e a jogszabályoknak, alapító okiratnak és szervezeti-működési szabályzatnak.

A konferencián és a konferenciával lehetőséget kívánunk biztosítani ahhoz, hogy az önkormányzatok munkatársai és a témakör iránt érdeklődő más szakemberek és az érintettek közvetlenül is tájékoztatást és naprakész információkat kapjanak az őket érintő aktuális kérdésekről elméleti és gyakorlatorientált megközelítésben egyaránt.

Bízunk benne, hogy Ön és munkatársai személyes jelenlétükkel megtisztelik konferenciánkat!

Tisztelettel:

a szervezők

* * * * *

Szakmai koordinátor: Békési Béla elnök (Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete)

A konferenciát a Vagyongazdálkodás.hu rendezi.

FELKÉRÉSÜNKET EDDIG ELFOGADÓ ELŐADÓK (nem az előadások sorrendjében):
- Dr. Bék Ágnes elnök (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete): A társasházak és a társasházkezelők tapasztalatai
- Borsi László ingatlanszakértő (Lakásvásár): a társasházak és az ingatlanpiac kapcsolata a megváltozott felügyeleti rendszerben
- Csider László lakásügyi szakértő, fejlesztési igazgató (TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.): Felkészülés a társasházi ingatlanok energiatakarékos felújítására
- Dr. Dékány Csaba ügyvéd (Dr. Fekete és társai Ügyvédi Iroda, Lakásszövetkezetek és Társasházak Szakmai Érdekképviseleti Szövetsége): Közös képviselők a rendszerben - jogok és kötelezettségek
- Dr. Fazekas Gábor osztályvezető (Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatala): Érdekességek a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatalának gyakorlatában. A jogi képviselők és az ügyintézők elé tornyosuló akadályok (kétoldali bakiparádé)
- Dr. Hazay Lajos ügyvéd: társasházi alapító okiratok, SZMSZ-ek avulása, módosítása, közgyűlések törvényes megtartása
- Dr. Izsák Orsolya ügyvéd, a Budapesti Ügyvédakadémia társasházi csoport vezetője (Dr. Izsák Orsolya Ügyvédi Iroda), elnök (Egyesület a Társasházakért) , Ph. D.(Nemzeti Közszolgálati Egyetem): Társasházak törvényi felügyelete a gyakorló ügyvéd szemével
- Németh Szilárd országgyűlési képviselő (Magyar Országgyűlés): a társasházi rezsicsökkentés és a beruházások támogatása
- Simon József (Állampolgári Jogvédő Liga Társasházi Szakmai-érdekvédelmi Tagozat): a társasházi közösségek, a társasházkezelők, a jegyzők együttműködése az új keretek között
- Dr. Sztranyák József elnök (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ingatlan Osztály): a társasházak és bérlakások felújítása, építése során várható problémák megelőzése, a hatósággal való együttműködés

A referátumok mellett lehetőség van más előadók 15 perces előadásainak bejelentésére (2014. december 20-ig), amelynek elfogadásáról a beküldött 8-10 soros kivonat alapján a szervezők döntenek. Az összefoglalók kinyomtatásra kerülnek, és a konferencia honlapján is elérhetőek lesznek.

A program alakulása a rendezvény honlapján folyamatosan nyomon követhető!

TECHNIKA
Számítógép és projektor áll rendelkezésre. Az ettől eltérő igényeket az előadóknak kell biztosítaniuk, s a jelentkezéssel egyidőben a Szervező Bizottságot tájékoztatniuk.

TERVEZETT IDŐBEOSZTÁS
09:10-10:00 Regisztráció
10:00-12:00 Megnyitó, Előadások I.
12:00-13:30 Ebédszünet
13:30-16:30 Előadások II.
16:30- Vacsora

* * * * *

ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

A KONFERENCIA HELYSZÍNE:
Hunguest Hotel Griff, Smaragd terem (1113 Budapest, Bartók Béla út 152.)

REGISZTRÁCIÓ:
A Jelentkezési lapot mellékeltük. Kérjük lehetőleg 2014. december 20-ig - pontosan kitöltve - a következő címre megküldeni szíveskedjen: É+L Kft. (1364 Budapest 4, Pf. 354, 1081 Budapest, Kiss József u. 4., Tel./Fax: 313-2027, E-mail: el.kft@chello.hu)

REGISZTRÁCIÓS DÍJ:
Tartalmazza a szakmai programokon való részvételt, a kongresszusi nyomtatványok és a kávészünetek költségeit (az ÁFA-t nem).

dec. 20. előtt
dec. 20. után
helyszínen
résztvevőknek
9.000
12.000
15.000 Ft
MIÉSZ-tagoknak
7.000
10.000
13.000 Ft

Számlamódosítás esetén - amennyiben arra nem a szervezők miatt van szükség - 1.000 Ft (+ ÁFA) adminisztrációs díjat számítunk fel!

ÉTKEZÉS:
A konferencia helyszínén büféebéd-lehetőséget biztosítunk 2.960 Ft/fő/alk. áron (+ ÁFA).
A vacsora díja 3.900 Ft/fő (+ ÁFA).

SZÁLLÁS:
A szállásfoglalás egyénileg történik.

PARKOLÁS:
A szálloda zárt parkolóiban (korlátozott számban) a rendezvényre érkezőknek ingyenes.

LEMONDÁSI FELTÉTELEK:
A regisztrációs díjat abban az esetben tudjuk visszatéríteni, ha erre vonatkozó igényét 2015. január 5-ig írásban eljuttatja az É+L Kft-hez. Az adminisztrációs költségek fedezésére ebben az esetben a díjak 20%-át számítjuk fel. A fenti határidőn túl nem áll módunkban visszatéríteni a már befizetett összeget.
 • Pest Buda
  Itt lesz a rendezvény? :)
  2015-01-19 14:59:04
 • Békési Béla Senior
  Nem :) Inkább arról szól a fotó, hogy sok helyen égetően sürgető helyzetek vannak...
  2015-01-19 15:02:50
 • Makkainé Hoksza Éva
  Nálunk a nyolcadik lángolt - pár házzal odébb a szomszéd ház - ott tátottuk tehetetlenül a szánkat, nem tudtunk mit tenni. Egyszer csak rám förmedt egy alak, hogy ne bámészkodjak, hanem hozzam a vödör vizet. Biztos azt vizionálta, hogy tudok repülni a vizesvödörrel. Szegény.
  2015-01-19 16:01:24
 • Drexler István
  Sziasztok! Ez már csak azért is jó lesz, mert tanulni lehet. Meg persze hiányt pótló. Rengeteg olyan dolog van ebben amiről még nem is hallottunk. Most itt lesz a lehetőség, hogy mások által megélt történeteket meghallgassunk és a lehetséges megoldásokat megtanuljuk. Ez tényleg elég bonyolult szakma. Egy halom dologra odakel figyelni. Nem úgy van ám, hogy lakógyűlés előtt felkészülünk, előadjuk aztán szavazás és hazamenetel. Nekik azért, ha nem is naprakésznek, de a közelében kell lenniük. Rám számíthatsz, én megyek.
  2015-01-19 16:48:12
 • Békési Béla Senior
  2015-03-09 19:37:07
Szilvia Vitéz
2020-05-18 12:30

nfo * Panzió Eladó

Eladó működő, felújított Panzió.
19 szobás, 3 szintes, parkolóval, belső pavilonnal rendelkezik.
Manhertz-Milbich Éva
2019-01-29 15:46
Sziasztok! Kapott valaki még üzenetet Rebeka Jakobtól?
 • Békési Béla Senior
  Nem kaptam
  2019-01-30 08:37:26