Békési Béla Senior

Békési Béla Senior
2016-06-06 12:00
Jutalék, együttműködés

Kedves Kollégák!
Az együttműködésekben nagyon sok buktató van és szinte mindenütt előjön a jutalékok számolgatásánál.
A legelső, hogy milyen szerződésed van az eladóval, mennyi a jutalék.
Hányan vannak az üzletben. Bizonyára hallottatok már arról, hogy a jutalékfizetéskor kiderül, többen is :) és sajnos saját tapasztalat volt mindkét oldalról, amikor a szerződött kolléga ledöbbent, hogy nem tudta. Szerintem tudta, de adok esélyt annak is, hogy rosszul lett kommunikálva, és akkor én voltam a hunyó, de végül megoldódott.
A jutalék nettó, vagy bruttó.
Ki számláz az eladó felé?
A jutalék átadásának időpontja.
A késedelmes fizetés.
A fizetés megtagadása a szerződött megbízó részéről.
OKJ-s előadáson elővettem egy megbízási szerződést és elkezdtük szemezgetni, azt hittem, csak 10 perc, de látva a nagy érdeklődést, kiveséztük rendesen, de még sok kérdés szorult a tanulókba, egy egész nap is kevés lenne rá, sőt, egy egész munkásság, mire az ember a sok tapasztalatot -főleg a saját kárán- megéli.
A kollégákkal való beszélgetések során előjött, hogy a 4,5 %-os jutalék már van olyan súlyú, hogy azt jóérzéssel meg lehessen osztani. Vannak ennél jóval magasabb jutalékok is, talán ez még kezelhető.
Visszatérő kérdés, hogy a nagyobb értékű ingatlanokat alacsonyabb jutalékért kívánják kiadni, de ez kétélű dolog, mivel a magasabb értékű ingatlanokat jóval nehezebb eladni, mivel a szóbajöhető vásárlók köre is korlátozott. Így a kollégák érdekében is magasabb jutalékot kell elérni, mint a kisebb értékűeknél.
Saját tapasztalatom szerint egy nagyobb értékű ingatlan (+300 millió,- Ft) több értékesítési stáción megy keresztül, mint egy kisebb értékű. Így a résztvevők száma is több.
Hogy legközelebb is sikeresen adj el, ahhoz a megfelelő mértékű jutalékot tudni kell továbbadni - így legközelebb is szóba állnak veled...
Szilvia Vitéz
2020-05-18 12:30

nfo * Panzió Eladó

Eladó működő, felújított Panzió.
19 szobás, 3 szintes, parkolóval, belső pavilonnal rendelkezik.
Manhertz-Milbich Éva
2019-01-29 15:46
Sziasztok! Kapott valaki még üzenetet Rebeka Jakobtól?
  • Békési Béla Senior
    Nem kaptam
    2019-01-30 08:37:26