Békési Béla Senior

Békési Béla Senior
2017-12-31 10:38
Ingatlanszakmai évértékelő, várható tendenciák
Van jó és rossz hírem, optimistaként úgyis a jóhírrel kezdjük.

2017-ben tovább szárnyalt az ingatlanpiac, a magánépítkezések mellett az ingatlanberuházások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 50%-al nőtt az új lakások száma az előző évihez képest.
Ez a használt lakáspiacot nem rendítette meg, bár voltak visszaesések, de nagy úr a lakásínség és a közvetítő kollégák iparkodtak mindenkinek alternatívákat nyújtani.


Látható a tendencia 2018-ra is, hisz több, mint 10 %-al nőtt az első három negyedévben az előző év hasonló időszakához képest a lakásokra kiadott építési engedélyek/bejelentések száma, míg a nem lakóingatlanok építésére ennek duplájával, 20%-al nőtt az építési engedélyek/bejelentések száma.
Ez az kellemes felfutás a kollégák többsége szerint még évekig tarthat, párhuzamosan a gazdaság tartós jó működésével.
A külföldi vásárlásokról még nem adott ki a KSH statisztikát, de a tavalyi év adatai jól mutatják, hogy a belgák, hollandok nagyon brutálisan alkudhatnak, vagy olcsóbb településeken vesznek ingatlanokat. Az utóbbi az igaz, sok belga/holland gazdálkodni jön hozzánk, míg a következő, közismerten sajtkedvelő ország, Franciaország már magasabb árakon vásárol, a belváros tele van franciával. (velük csöppet nehezebb, mint a nagyvásárló németekkel, hisz néhány ügyvédet már az őrületbe kergettek a kicsit más gall jogi megoldások) Itt egy 2016-os diagramm mutatja a tendenciákat.


A termőföldek piaca stabil és szabályozott, (néha úgy érezzük, erősen túlszabályozott)
Legmagasabb hektáronkénti árakat a 30 aranykoronásnál magasabb területek, kiemelkedően a Dél-Alföldi, Kelet-Magyarországi régióban, valamint Nyugat-Dunántúlon, Szentgotthárd környékén találunk, előbbinél a jó földek által elérhető magasabb hozam, míg a dunántúlinál a közeli sógorok verik fel az árakat.
Legalacsonyabb árak Észak-Kelet Magyarországon , Ózd, Edelény, Pétervására környékén találhatók.


Az ingatlanszakmai vállalkozások – és itt a közvetítőkre és értékbecslőkre gondolunk – piacán tovább hódítanak a francishe-rendszerek, bár nincsenek pontos statisztikák erre, de az elérhető információk alapján az irodák közel fele ilyen rendszerben működik.
A kis irodák köszönik jól elvannak, azok tudtak talpon maradni, akiknek stabil az eladó/ vevőkörük és a velük kialakított személyes kapcsolatok hozzák az értékesítéseket és saját csatornáik vannak más kollégákkal való együttműködésre.


A szakmai életben továbbra is tarolnak a feketén dolgozók, akik kihasználva a szabályozatlanságot, vígan kontárkodnak, ha kell, továbblépnek - ránkhagyva a működésük során kialakult megvetést – ez a mi keresztünk, de nem adjuk fel, minden lehetséges eszközzel igyekszünk ezen változtatni.
2017-ben nem történt változás e téren, de miért is nem?

A szakmai érdekképviseletek egyre ernyedtebben vívják szélmalomharcukat.
A mi problémánk viszonylag kis szeletét érinti a gazdaságnak, szerepünk nem igazán jelentős, egy külső szemlélő nem tudja felmérni, nem is érti mi a bajunk, a szakmai szervezetek nem szeretnének összeakaszkodni a tőkeerős vállalkozásokkal, bankokkal, hirdetési felületekkel.

Politikai hátterünk vegyes, mint ahogy megítélésünk is.
A hirdetési portálok között néhányan -ez 3-4 weblapot jelent- vezető szerepet töltenek be, ők ma már szinte kikerülhetetlenek, míg a többi - nem túl nagy sikerrel - próbálkozik térnyeréssel, vagy megmaradt pozícója megtartásával.
További felületek nyíltak a Facebook, G+, Twitter segítségével, ezek számát még megsaccolni sem lehet, hisz bárkinek lehetősége van ilyet elindítani. A legnagyobb gond ezzel, hogy annyira elaprózódtak ezek a felületek, hogy súlytalanná vált a sok kis kezdeményezés, megosztotta az energiákat - így a legismertebb hirdetési felületek maradtak erős és kitartó munkájukkal itt is vezető szerepben.
Szakmai együttműködési felületek is működnek, viszont az itt megjelenő ajánlatok jutalékfelezése-vagyis annak elutasítása az emberi önzés mintapéldája, hisz -minek tegyem fel jutalékfelezésre, ha magam is el tudom adni...

Az értékbecslők továbbra is féllegálisan dolgoznak megfelelő és elérhető ingatlan-adatbázis hiányában, a jelenlegi lehetőség rossz, sok esetben használhatatlan - a hallomásokra, vagy hirdetési információkra támaszkodó kolléga ingoványos talajon áll.
Összességében: üzletileg jó évet zárt az ingatlanszakma, várható a kellemes folytatás, a szakmai feltételek javításán dolgozunk.

BÁR LENNE RÁ FOGADÓKÉPES ÉRDEKLŐDÉS MEGFELELŐ HELYEKEN!

Mindenkinek sikeres és boldog újévet kívánunk!

A Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete
Szilvia Vitéz
2020-05-18 12:30

nfo * Panzió Eladó

Eladó működő, felújított Panzió.
19 szobás, 3 szintes, parkolóval, belső pavilonnal rendelkezik.
Manhertz-Milbich Éva
2019-01-29 15:46
Sziasztok! Kapott valaki még üzenetet Rebeka Jakobtól?
  • Békési Béla Senior
    Nem kaptam
    2019-01-30 08:37:26