Békési Béla Senior

Békési Béla Senior
2014-11-13 22:20
Mennyire erősek a franchise cégek, van-e megoldás mellettük-velük megélni a piacon?
A MIÉSZ a kisvállalkozói szektor védelme érdekében vizsgálta a beérkezett panaszok alapján a franchise cégek gyakorlatát.
Az alapkérdés a „pénzt keresni” és a „pénzt keresni minden áron” közötti különbség. Szervezetünk az eltelt évek alatt valahogy úgy alakult, formálódott, hogy azok maradtak meg akik viszonylag egyszerű módon, kis irodaként dolgoztak és dolgoznak.
Az élet a franchise cégek megjelenése előtt is tele volt meglepetéssel, de ahogy bejöttek, megérkezett velük együtt egy nagyon erős, dinamikus értékesítési technika, mely kegyetlenül átgázolt a hétköznapi vállalkozói körön, számos keserű tapasztalatot szerezve ezzel az egyszerű és hiszékeny kisvállalkozóknak.
Egyes franchise cégeknél intézményesült a kollégák adatbázisaiból a rosszhiszemű ügyfélszerzés, a megbízók félretájékoztatása és az adott szó nevetségessé tétele.
Kiváló kommunikációjukkal az esetleges hiányosságokat remekül tudták leplezni, szinte abszurd profizmusra vallott, amikor egyikük nyugat-dunántúli partnercége büntetőügye súlyos tanulságait mint kivülállók elemezték és bölcsen megállapították, hogy meg kell tisztulni a szakmának.
Az interneten található számos hozzászólás és esetleírás a franchise cégekre nézve nem túl hízelgő, ráadásul ez a többi kisvállalkozót is hátrányosan érinti, hisz a panaszosnak az ingatlanközvetítő ugyanazon állatfajta….
A MIÉSZ tett néhány bátortalan lépést ezen cégek felé, de ellehetetlenült a teljesen különböző stratégia és etikai hozzáállás miatt.
Ez év tavaszán az egyik szervezet kezdeményezésére egy busznyi franchise vezető aláírta az Etikai Kódexet, hosszas kapacitálásra a MIÉSZ is – mivel mi eddig is igyekeztünk így élni, nem okozott változást az életünkben- a többiekre nézve nem volt túl nagy elvárásunk, ami miatt nagy csalódások nem is értek. Volt belőle újsághír, egymás fényezése, mardel-mosolyok és a szakma megtisztul, hurrá!
Ezek után bizonyára elkerülte a figyelmünket, de mi úgy láttuk, semmi nem történt 
Viszont azt tapasztaltuk a kollégák visszajelzéseiből, hogy a mag kikelt, akik egy-egy huncut franchise emlőin nevelkedtek (bocsánat hölgyek, elképzeltem  ) azok tovább viszik a vonalat, illetve még cifrázzák is.
Igazságtalan lennék, ha a franchise cégeket ennyire sötéten festeném le, irodáik jórésze az elvárások ellenére megőrizte tisztességét, amit ezennel köszönök!
Súlyos problémának látom, hogy azok a kis irodák, akiknek a portfóliója illeszkedik a hálózatok keresésébe, nem veszik észre, hogy a pillanatnyi érdek teljesen a saját érdekeik ellen dolgozik, azaz ezzel nem ő, hanem a franchise erősödik, végül Marx apánk bölcs mondása szerint (melyet nem találtam meg a Tőke c. örökérvényű művében) a nagyhal megeszi a kicsit… azaz harakiri…
A kis önálló vállalkozások a saját tisztességük és alázatuk, valamint a folyamatos képzés-önképzés és elsősorban az összefogás révén tudnak megmaradni. Mi ezt támogatjuk, szívvel-lélekkel, közösséggel!>Havi találkozónk a BKIK-ban (Krisztina krt) nov. 27-én 18 30-kor!
>Minden lájknak örülünk: www.facebook.com/ingatlan.m...
>Ha szeretnél velünk tartani nézz körül a portánkon: www.munkakozosseg.hu
  • Békési Béla Senior
    Újra aktuális!
    2015-03-23 21:27:52
Szilvia Vitéz
2020-05-18 12:30

nfo * Panzió Eladó

Eladó működő, felújított Panzió.
19 szobás, 3 szintes, parkolóval, belső pavilonnal rendelkezik.
Manhertz-Milbich Éva
2019-01-29 15:46
Sziasztok! Kapott valaki még üzenetet Rebeka Jakobtól?
  • Békési Béla Senior
    Nem kaptam
    2019-01-30 08:37:26